Christian Death | biográfia

"Három napja ébren, három napja fenn
Föld alatt lenn hat további napon át
A vágások nem tudnak áthatolni a lábamon
Elgáncsolva, csúszva, dermedten zuhanva
Kezek tartanak össze akaratlan bőrrel
Hasító, rejtőző, hívó némaság..."

(Christian Death: A fuldokló)

Eredetileg egy Los Angeles-i death rock banda neve volt, amely a 80-as években a post-punk korszakban alakult, majd rengeteg változáson ment keresztül míg a 90-es évek közepére már két különböző zenekar is létezett ezzel a névvel. Nos ez az együttes rendkívül népszerű lett a Brit és az európai goth körökben, de mára napjainkra már senki sem szerepel benne az eredeti felállásból. Ez a formáció a 90-es évek végére egy kemény rock együttessé vált, ugyanakkor az eredeti tagok néha összeálltak, hogy hagyományos goth zenét játszanak.

Eredeti felállás: Rozz Williams /Roger Alan Painter/ 16 évesen 1979-ben alapítja meg a zenekart, miután eltöltött egy kis időt Los Angeles punk kultúrájában és játszott pár bandában. Az együttest közösen alkotta meg James McGarley basszistával, George Belanger dobossal, és egy Jay nevű gitárossal. A zenekar valódi neve egy gúnynév, amellyel Christian Dior divattarvezőt gúnyolták. Első fellépésük alkalmával egy 45 Grave nevű bandával játszottak, bár Rozzék muzsikája már akkor is a goth műfaj úttörőjének számított.
Ezt annak idején az USA-ban death rocknak nevezték. Az együttes nem volt annak tudatában, hogy egy új stílust hoztak létre, és azt sem tudták, hogy Európában már léteztek ilyen stílusú zenekarok, mint pl. a Bauhaus, akik már játszották az effajta zenét. Ők továbbra is a Nyugati parton zenéltek punk és glam-rock bandákkal, mint például: Bowie, T-Rex vagy a Stooges. A 80-as évek kezdetén már nem voltak megelégedve a Los Angeles-i punk színtérrel, így 1981 februárjában szünetet tartanak. Ekkor Rozz, hogy bővítse zenei repertoárját egy Ron Athy nevű emberrel készít egy projectet Premature Ejaculation néven, de ezek után nem sokkal folytatja a munkát a régi bandával - ekkor lép be egy új gitáros, Rick Agnew.

Még ebben az évben jelenik meg "Dogs" című daluk és szerepelnek egy punk válogatáson „Hell Comes To Your House”. Az év végén jönnek ki a "Deathwish" című kislemezükkel. Ekkor figyel fel rájuk, és köt velük lemezszerződést a Frontier Records. 1982 márciusában lát napvilágot debütáló korongjuk, az "Only Theatre Of Pain".
A zenekritikusok jól fogadták őket, sokat cikkeztek róluk. Egy vallási csoport meg is vádolja őket, hogy sátánista hatásokkal teletűzdelt zenét játszanak. Az első lemez hangzásvilága nagyon sok Európai gothic bandára volt hatással. A belső ellentétek és a túlzott kábítószer fogyasztás miatt kezdett szétesni az együttes. 1982 végére Rick Agnew és George Belanger kilépnek a csapatból. Ezek után lép be Eva Ortiz /később Rozz felesége/, aki gitározott és háttérvokálozott, valamint egy új dobos; China. Ebben az időszakban sokat lépnek fel egy "Pompey99" elnevezésű formációval.
A Christian csapata ekkor bővül egy másik gitárossal Michael Montana-val. Sokat akartak együtt bulizni, de az év végére a gárda teljesen feloszlik. A "Pompey99" Valor Kand-gitár, Gizane Demone-ének,billentyű, Dawid Glass-dob, Konstance Smith-basszus. Rozz szerette volna, ha ezekkel a zenészekkel alapít egy új felállást "Daucus Karota" névvel, de a kiadó az új névbe nem egyezett bele, mert a "Christian Death" név ekkor már elég ismert és népszerű volt. Az első lemez, amely már Európában is megjelent, igen jól fogyott így a kiadó ragaszkodott ahhoz, hogy "Christian Death" névvel kezdjenek el újra zenélni és turnézni az öreg kontinensen.

A Pompey tagjainak ez az ötlet nem volt éppen ínyükre való, de végül Valor döntötte el a vitát, hogy megtartják a Christian Death nevet, mondván ez mindenki számára nagy jelentőséggel bíró név. Ő így nyilatkozott erről a dologról: "Számomra e név a mártíromságot, mint pozitív jelképet mutatja be, és ezt próbálom elfogadtatni másokkal is." 1983-ban ismét Los Angelesben koncerteznek, szerepelnek a Media Blitz TV Showban is, 1984 februárjától júniusig Európában turnéznak. A turné után a managerek stúdióba küldik őket, hogy egy új albumot készítsenek. Ekkor dobják piacra "Catastrophe Ballett" LP-jüket, ami nagy változást jelent Valor zenei és énekstílusában. A szövegekben is érezhető a változás. A sokkoló dolgok helyett a szűrrealizmus és a dadaizmus hatott Rozz írásaira. A lemezfelvétel után távozik Konstance Smith bőgős, és helyét Dave Roberts veszi át. Az új albummal óriási sikert aratnak Angliában. Azonban anyagi gondok lépnek fel, ugyanis elfogynak a tartalékok, így az év végéig Európában kell maradniuk. Kivételt képez Rozz, ugyanis édesanyjától pénzt kér és kap táviratban, így ő hazarepül az Államokba. Még ez év végén rögzítik az "Ashes"-t, ami 1985 elején jelenik meg. Ezt egy Amerikai turné követi.

A lemezen közreműködött több vendégzenész is: Randy Wilde-basszus, Eric Westfall-violin, Bill Swain-tuba, Richard Hurwitz-trombita és Michael Andreas-klarinét. Az album zárószámában hallhatjuk Sevan Kand sírását, aki Valor és Gitane közös gyermeke. Az Amerikai turné végén Rozz elhagyja a bandát, de megegyezik a töbiekkel, hogy a régi nevet nem használja tovább, hanem "Sin and Sacrifice" néven folytatja tovább a zenélést, amely nevet már korábban kigondolta. Az ezt követő koncerteken már Valor énekel Rozz helyett, amit először a rajongók összekevernek a régi énekessel, ugyanis hihetetlenül nagy a hasonlóság. Ismét pénzhiány üti fel a fejét, így kiadnak egy EP-t, "The Wind Kissed Pictures" címmel. Ezek után Valor, Gitane, Dave Christian Death néven koncerteznek. Még 1985-ben alapítanak egy pénzügyi céget "Christian Society" elnevezéssel, mely a zenekarral kapcsolatos pénzügyi bevételeket és kiadásokat és részvényeket volt hivatott kezelni. Még ebben az évben visszatérnek Angliába, ahol felveszik az "Atrocities" albumot, amely 1986 elején kerül a boltokba. Ez a korong már Rozz Williams nélkül készül, mondanivalója pedig a 2. világháborúról szól. Ezen a lemezen csatlakozik a bandához Bary Galvin /Bari-Bari/, így nagyon jól sikerül az LP köszönhetően az ő közreműködésének - vallották a kritikusok.
A lemez megjelenése után Bari-Bari kiszáll az együttesből és Johan Schumann-nal megalapítják a "Mephisto Waltz" formációt. Abban az évben ismét stúdió munkák következnek, ahol elkészítik a "The Sriptures" LP-t, ami 1987 elején lát napvilágot. Az album megjelenése után David Glass is elhagyja a csapatot és 1990-ben csatlakozik majd a "Mephisto Waltz" felálláshoz. 1988-ban a Christian’ együtt turnézik a "Red Lorry,Yellow Lorry"-val. A turné alatt rengeteg nézeteltérés támad a két csapat managerei között, ami tettlegességig fajul, ugyanis Valor leüti a Red Lorry managerét, ezért letartóztatják. 1989-ben Gitane Demone is elhagyja a zenekart és vele együtt gyermeke apját Valort is, így a muzsikus egyedül marad. Még 1989-ben a boltok polcaira kerül egy dupla lemez "All the love, All the hate" címmel, ahol Valor fia Sevan is szerepel egy nóta erejéig, ugyanis az "I Hate You" című dalt ő énekli, és szövegét ő maga írja. 1990-ben Valor megalakítja a "Christian Militia"-t ami igen tiszavirág-életű csapat volt. Még ekkor megjelenik egy album a korábban kiadatlan dalokból "Insanus ,Ultio, Proditio, Misericordiaque" címmel.

1991-ben jön ki egy kislemez válogatás "Jesus Point The Bone At You" címmel, majd nem sokkal utána egy új album "Past, Presents And Forever" címmel, amelyen szerepel egy klasszikus 1985-ben kiadott kislemez a "The Wind Kissed Pictures". 1992-ben Valor egy Maitri nevű basszusgitáros nővel újrakezdi a Christian’ munkálatait és 1994-ben adják ki a "Sexy Death God" címet viselő korongot. Eközben Rozz és Rick Agnew újra muzsikálnak Christian Death név alatt. Rozznak azonban vannak más formációi - Shadow Project, Raising Force - ahol együtt zenél feleségével Eva O.-val. Valor viszont megharagszik a régi zenésztársaira, szerinte jogtalanul használják a régi nevet, mert az nem illeti meg őket. 1998. április 1-én tragikus dolog következik be: Rozz Williams felakasztja magát. Nem hagy búcsúlevelet maga után, így nem derül ki miért végzett magával. Csupán annyit lehet tudni, hogy heroin függőséggel küzdött és emiatt menekült a halálba. Ezután Valor ráteszi a kezét minden olyan anyagra, amiket Rozz csinált életében, majd tovább folytatja a zenélést és a lemezkiadást.

A jelenlegi zenekar már inkább a metál stílus felé hajlik. Eltűntek a régi, nagyrészt goth zenei elemek, amelyek mindig is jellemezték az együttes stílusát, hovatartozását. 2000-ben jelenik meg egy album, a "Born Again Antichrist", amely lemezen Valorék a "Cradle Of Filth" banda tagjaival játszanak együtt. 2001-ben Maitri megalapítja a" Lover Of Sin" formációt, amelyben Valor már csak dalírásban és producerként vesz részt. 2003-ban közös turnéra indulnak "Christian Death Presents Lover Of Sin" elnevezéssel, de nagyon sok helyen a fellépések során a rajongók összekeverik a két bandát.

CHRISTIAN DEATH 1334

2006 második felében bejelentették, hogy a zenekar majdnem eredeti felállásban ismét összeáll, mint egy új banda. A jelenlegi tagok : Eva O /ének/, Rick Agnew /gitár/, James McGearty /basszus/, Christian Omar Madrigal Izzo /dobok/, Jaime Pina /gitár/, Le Rue Delashay /billentyű/.
Az 1334-es szám azért került a csapat neve mellé, mert ezt a számot Rozz Williams gyakran használta arra vonatkoztatva, hogy ebben az évben tört ki a pestis. Az együttes anyagot gyűjt a következő albumhoz. A dalok egy része, amin dolgoznak korábban be nem fejezett nótákból tevődik össze. Első eredeti számuk a "Rites" gitárriffeket hordoz magában a kiadatlan "Awake at the Wall" egyik verziójából. Az új formáció jelenlegi repertoárja tartalmazza a teljes "Only Theatre of Pain" album zenei anyagát, és a "Sleepwalk" nótát a "Catastrophe Ballett" albumról.

Annak ellenére, hogy a csapat már nem léphet fel eredeti felállásban, az egykori zenésztárs Valor Kand - akinek tulajdonában van a Christian Death név, és a szerzői jogcím -, kifogásolja a projektet, ami az együttes újjáalakulásáról szól, nem hivatalos "tribute band" néven.
Valor azt állítja : "Egy hamis koncertet fognak szervezni egy nem hivatalos "tribute band" által, amely a Christian Death nevet viseli, pedig valójában nem is az". Az első fellépésre 2007. április 13-án került sor a Henry Fonda színházban a Hollywood Boulevardon, Los Angelesben.
Ez valójában csak egy emlékkoncert volt a 25 éve megjelent első lemeznek, és megpróbálták meggyőzni a rajongókat, hogy ez a koncert nem a kezdete a régen várt turnénak.

Nemsokkal az első bemutató után ismét egy nagy esemény következik, ugyanis összehoznak egy 14 állomásból álló turnét, amely Dél, és Nyugat-Európára orientálódik.
Óriási szépséghiba csúszik viszont a hollywoodi fellépés utáni időre. Az itt készült videofelvétel ugyan felkerül a YouTube-ra, de Valor az egész rögzített anyagot eltávolíttatja. Kíváncsian várjuk a folytatást.

DISZKOGRÁFIA:

Rozz Williams
Only Theatre Of Pain-LP /1982/
Deathwish-EP /1984/
Catastrophe Ballett-LP /1984/
Ashes-LP /1985/
The Decomposition Of Violets-Live Album /1986/
The Iron Mask-LP /1992/
Skeleton Kiss kislemez /1992/
Spiritual Cramp kislemez (a Sex Gang Children zenekarral közösen) /1992/
The Path Of Sorrows-LP /1993/
Sleepless Nights Live LP /1993/
Mandylion - válogatás LP /1993/
Invocations (1981 - 1989 közötti élő és archív stúdió felvételek) /1993/
The Doll's Theatre - /1994/
The Rage Of Angels-LP /1994/
Iconologia-Live LP /1994/
Best Of Christian Death-válogatás LP /1996/
Death Club / 1981 - 1993 / válogatás LP /2005/

Valor Kand
Catastrophe Ballett-LP /1984/
Ashes-LP /1985/
The Wind Kissed Pictures-EP /1985/
Atrocities-LP /1986/
Jesus Christ Proudly Presents-Élő kislemez válogatás /1987/
The Scriptures-LP /1987/
Sex And Drugs And Jesus Christ-LP /1988/
The heretics Alive-Live LP /1989/
All The Love,All The Hate Part 1-2-Dupla LP /1989/
Insanus, Ultio.Proditio,Misericordiaque-kiadatlan dalok LP /1990/
Jesus Oiints The Bone At You?-kislemez válogatás LP /1991/
Past Present And Foever-A Wind Kissed Pictures EP-vel LP /1992/
Sexy Death God-LP /1994/
Amen-Live LP /1995/
Prophecies-LP /1996/
Pornographic Messiah-LP /1998/
The Bible-válogatás LP /1999/
Born Again Antichrist-LP /2000/
American Inquisition LP /2007/

Maxik:
Believers of the Unpure /1986/
Sick of Love /1987/
Church of no Return /1988/
What's the Verdict /1988/
Zero Sex /1989/
We Fall Like Love /1989/

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 11. 29. - 17:34 | © szerzőség: Papi