Underground oltárképek

- Legéndy Jácint kiállítása nyílik -

A tárlaton Legéndy Jácint Központi Zóna című nyomólemez installációja és Underground oltárképek című kollázsciklusa együttesen kerül bemutatásra. Idáig külföldi viszonylatban sem fordult elő, hogy egy szerző installációban kiállította volna verseskötetének dedikált nyomólemezeit. A speciális üvegkeretbe csúsztatott nyomólemezek a kiállítótér bejárati és jobb oldali falán helyezkednek el: a versek lapjai ferdülten (ahogy olvasás közben is inkább megdönti az ember a könyvet), ugyanakkor két párhuzamos sorban, felettük és alattuk modern fotográfiák a költőről, középen hangsúlyosabb nagyításban a Központi Zóna kötet borítói, az átellenes sarkokban vörös optikai lezáró sáv a fotók zónájában, azokon megtörve. Voltaképp egy középpontos szimmetria alapján szerveződő monumentális minimalista kép-szöveg örvény erős forradalmi, avantgárd ízzel. A galéria bal oldali és bejárattal szemközti falán az Underground oltárképek című intermediális kollázsciklus 48 cm x 74 cm-es darabjai láthatók 4/4-es osztásban, s mindkét 8-as egység közepén egy nagyobb méretű (58 cm x 86 cm), a többitől némileg eltérő struktúrájú művel. A képek színezett fóliák, laminált papírnyomatok, újságkivágások, fémelemek, ofszet nyomólemezek, papírvágatok, felhasználásával készültek, rajtuk a költő kézzel írt versei is olvashatók. A kollázsok színezése elsősorban a nyomdai alapszínek (CMYK) világára reflektál a Központi Zóna című nyomólemez installációval is összhangban, szerkezete pedig a szárnyasoltárokéra emlékeztet.

Legéndy Jácint 1976-ban született, Gödöllőn él. Verseit az elmúlt évek folyamán több irodalmi lap (Kortárs, Jelenkor, Liget, Spanyolnátha, Tiszatáj, Parnasszus, Új Forrás, Litera, Hitel, Árgus, Osservatorio Letterario, Műhely, Kulter) publikálta. Központi Zóna című kötete a 2006-os könyvhétre jelent meg a Balassi Kiadónál. Néhány írása bekerült Az év versei gyűjteménybe, a Légyott-antológiába s több olasz antológiába. 2009-ben jelent meg RAF: Búcsúszimfónia című könyve a Kalligram Kiadónál. Köteteiről az utóbbi hónapok során például a Műhely, a Litera, az Új Forrás, a Spanyolnátha, az Exit, a Metropol és a Népszabadság hasábjain jelentek meg recenziók. RAF: Búcsúszimfónia című könyvének tanulmányozásával készült A Baader-Meinhof csoport (Oscar-jelölés, BAFTA-jelölés) magyar szinkronja. Több versét Olaszországban is publikálták. Önálló kiállítása 2011-ben az Arte Galériában (Budapest, V. ker., Ferenczy István utca 16.) került megrendezésre.

A kiállítást megnyitja: Gulyás Gábor filozófus, a budapesti Műcsarnok igazgatója.
A megnyitó időpontja: 2013. június 5., szerda, 18 óra.
Megtekinthető 2013. június 28-ig, munkanapokon 10 és 17 óra között.

Magyar Műhely Galéria [MMG, 1072 Budapest, Akácfa u. 20.
Telefon: 3218023. Nyitvatartás: H-P, 10-17.

Támogatók: Fekete Zaj Fesztivál, Nemzeti Kulturális Alap, Szegedi Ifjúsági Napok, Eke Borászat, Ördögkatlan Fesztivál, Magyar Műhely Galéria, Fólium Nyomda, Lilian GothArt, Balassi Kiadó, Hegyalja Fesztivál, Ráció Kiadó, Gödöllő Város Önkormányzata.


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 06. 03. - 11:18 | © szerzőség: Gelka