Eva O: Mz O And Her Guns

- Ádám özvegye -

Ki ne emlékezne Eva O 1999-ben megjelent „DAMNATION/RIDE THE MADNESS” albumára? Az a kiadvány nagyon megosztotta a rajongótábort, vannak, akiknek nagyon tetszett, és voltak kiknek ez már nagyon elvont volt. Tény, hogy nem könnyen hallgatható muzsika, de nekem nagyon sokat jelentett.

Manapság az újrakiadások korát éljük, és nincs ezzel másképp Eva O sem, a „RIDE THE MADNESS” újra kiadatott, újrahangszerelt változatban, 2004-ben „DAMNATION/SALVATION” címmel. Hogy ennek mi értelme volt? Egyrészt a Massacre Records által piacra dobott lemez hamar elfogyott, emiatt már évek óta nem kapható ez a kultikus értékű kiadvány. Másrészt pedig, nem is olyan rosszak ezek a dalok újra feljátszva. A korábban kiadott albumhoz képest jóval több dinamizmus szorult belé, és modernebb is.
Nos, ha csak ennyi történt volna, akkor sokkal egyszerűbb lenne, de azért a helyzet ennél kissé bonyolultabb: a lemez első öt dala valóban szerepel a korábbi kiadványon, de négy dal lemaradt róla, és újabbak is születtek. Ezen kiadványon 13 nóta hallható, több mint 70 percben, míg a „RIDE THE MADNESS” esetében 10 dalt hallhattunk kevesebb, mint 40 percben. Ez az egész történés úgy is felfogható, hogy Eva O visszanézett a múltba, és nem nagyon találta számára kielégítőnek ezt a produkciót, ezért átalakította, jelenlegi ízlése szerint.
Nagyjából végigmennék a kiadványon. Amolyan intro szerű funkciót tölt be a nyitó „Damnation”, misztikus hangzással, és Eva O beszédével. A „One By One” esetében már egy keményebb dalról számolhatok be, szaggatott gitártémákkal, és sötét atmoszférával. Eztán a csodálatos „Bloodlust” következik soron, kissé ez is erősebb lett, de megmaradt benne a szépséges orgona, és a velejéig fekete hangulat. De jó is újra hallani! Másabb köntöst kapott a „Ride The Madness” is, ez is keményebb, dinamikusabb. „Beauty Of Hell” – ennél a szép dalnál csak kismértékben történt változás, megmaradt akusztikus mivolta, és beteg atmoszférája. Eddig voltak a régi dalok, következnek az újabbak!
Rögtön, mint egy vízválasztóként, kissé elektronikus alapokkal, kemény gitárokkal tör előre a „Diablo”. Tomboló, agresszív, sötét, ahogy címe is mutatja. Az „Are You Ready To Die” a Superheroines orgona témáit hordozza magán, de itt töményebb a hangzás. Zseniális dal! Igazi érvagdalós hangulatot varázsol elénk az „Eye To Eye”, a régi szép időket idézi…
Tipikus Eva O dal a „Who Is Your Father…”, mind a szövege, mind pedig a hangzása tekintetében. Érdekes a „Harlots Tears” hangulatváltozása, alapjában egy lassú dal, de mikor a legkevésbé várnánk, bedurvul. Nagyjából hasonló stílusban mozog, mint a lemez utolsó három nótája, és bizony, az egyik sötétebb és betegebb, mint a másik!
Érdekesen oldotta meg Eva O ezt a kiadványt. A régi dalok zseniálisak, az újabbakat viszont még szoknom kell, annak ellenére, hogy nagyon tetszenek, a döngölős hangzás ellenére is! Aki eddig szerette a „goth özvegy” eddigi munkáit, ezt sem fogja elvetni!


(10/9)     Honlap és kiadó: Eva O, Dark Dimensions


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 06. - 10:59 | © szerzőség: Őszentsége