Götterdammerung: Of Whores And...

Ismét egy ígéretes gothic/batcave banda feltörekvésének lehetünk tanúi. A holland trió 2004-ben adta ki első lemezét „Morphia” címmel, ezt egy bakelit követte, és 2007 szeptemberében a jelen tárgyunk, az „Of Whores And Culture” című album megjelentetése történt. Már korai dalaik is a minőségi zenék táborát gazdagították, új lemezük azonban sokkalta kifinomodottabb stílusban fogant.

Óriási vehemenciával csap a húrokba a Götterdammerung a nyitó „Warhorse” című szerzeményben; mint egy harcimén, nem ismerve akadályt, ötletes gitárszólókkal, hangulatos szintetizátor betétekkel gazdagított változatos hangulatú és tempójú szerzeménynek örvendezhetünk. A dob nem élő, de ez nem zavaró, zenéjükben találunk elektronikus megoldásokat is. Jó példa erre a második dal, a „First-in-Man” kezdése is. Itt a gépies hangszínek, és a korai gothic melódiák váltakozásának lehetünk fültanúi. A „The Prow” című szerzemény a ’80-as évek kaliforniai deathrock bandáinak jellegét hordozza magán, gondolok itt az Ex-Voto, és a Screams For Tina jellegű zenekarokra. Ezt a pókhálós hangulatot viszi tovább a „Bleeding Wooer” is, remek nóta észbontó váltásokkal és megoldásokkal. Dobgépes ritmusok, elektronikus alap, és az erre érkező gitárok legfurcsább elegye a „Vibroboy” szerzeményben hallható, gothic/industrial stílusú ötletes nóta. Az „At Status” egy őrült fénysebességgel nyitó dal a Suspiria és a Sisters Of Mercy stílusában - egy beteg, sötét atmoszférával fűszerezve - ez a lemez egyik legjobb dala, egyszerűen nem lehet nem szeretni! A lemezt az „Infiltrate” zárja, sötét akusztikus szerzeményként nyit, aztán átfolyik ambientes témává, ének nincs is e dalban, amolyan outroként is fel lehet fogni. A lejátszó számlálója azonban pörög tovább, és a lemezen találunk még egy dalt, mely címe nincs feltűntetve. Ez is ének nélküli, gitárokkal és dobgéppel előadott érdekesség. A lemez zárására nem rossz, bár jelentősséggel sem bír.
Nagyon tetszik ezen a lemezen az, hogy rengeteg téma megfordul egy-egy dalban, más banda ebből a 10 nótából 30-at készített volna… Nagyon töményen, de szerencsére ízlésesen, és emészthetően tálalva készítette el nekünk a Götterdammerung az „Of Whores And Culture” című albumát. A Strobelight Records ismét egy zseniális bandát mutatott be nekünk. Ezt a kiadványt érdemes keresni!


(10/9)   Kiadó: Götterdammerung, Stobelight-records


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 06. - 13:35 | © szerzőség: Őszentsége