Jacquy Bitch: Haine

- franciakults -

Ismeri valaki a kultikus francia dark bandát, a Neva-t? Szerintem nem sokan. Nos, ennek a legendának az énekese Jacquy, aki 1991-ben szólókarrierbe kezdett, a Neva-n kívül, ez lett a Jacquy Bitch. Két korai demó után 1995-ben Volume 1.címmel jelent meg egy kislemez, majd 1998-ban egy teljes album, a Coram. Nem igazán törhette magát a tisztelt frontember uraság, hiszen a következő kiadványuk, a Haine csak 5 évvel később, 2003-ban készült el.
Mindenesetre azt hiszem, megérte várni, ugyanis, jelen esetben egy elég jó lemez született.

Ezt a zenét úgy tudnám legjobban körülírni, hogy az a deathrock/ batcave találkozása az industrial-lal. Ilyen lemezről már írtam ugye kicsiny rovatunkban, manapság lehet ilyen bandákat találni, nem is egyet. Állítólag a Neva is valami hasonló muzsikát nyomhatott, bár tőlük még nem sikerült egyetlen dalt sem hallanom, hogy ezt az állítást alátámasszam.
Szóval, mit is rejt a Haine? A Lemez többnyire változatos, már ami a sebességet illeti, A lemez elején több gyors, és középtempós szerzeményt találunk. A dalok alapja minden esetben az elektronikára épül, ehhez csatlakoznak a húros hangszerek. Rengeteg tipikus industrial megoldást tartalmaz a lemez, sőt, van itt színtiszta ilyen stílusú dal is. Az album néha olyan mintha egy Christian Death remixét hallanánk valami electro banda tolmácsolásában. Szerencsére a lemez nem fullad unalomba, és minden egyes szám nyújt valami érdekes megoldást, vagy csak egyszerűen egy jó dal kategóriába illik. Néhol a Ministry hangulata kísért, ami nem is csoda, ha már a fentebb említett stílust keverték bele zenéjükbe. Ami tetszik még a lemezen, hogy a rengeteg electro téma ellenére a régi típusú bandák zenéjére emlékeztet, ez a sötét, és beteg lemez. Érdemes belehallgatni!

(10/8)     Kiadó: Jacquy Bitch, Manic Depression Records


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 06. - 13:53 | © szerzőség: Őszentsége