Európai Deathrock kiadók

A Deathrock újkori felemelkedéséhez nagyban hozzájárult az „öreg kontinens” támogatása. Mivel a legtöbb banda lemezszerződés nélkül tengődött Amerikában, több európai kiadó is lecsapott ezekre az együttesekre. Mivel itthon is élt ez a stílus, már nem csak amerikai, hanem európai zenekarok is felvehették és kiadhatták lemezeiket.

Vannak kiadók, melyek csupán a deathrockra specializálták magukat, mások pedig más stílusokkal karöltve jelentetik meg ezeket a kiadványokat. A legismertebb kiadókat Németországban találjuk - nem véletlenül -, hiszen ez az ország Európa legnagyobb zenei piacával rendelkezik. A német kiadók egyike a Trisol (korábban Trinity néven volt ismert), mely Deathrock kiadványai között találjuk Fear Cult, Toxicities Babes, London After Midnight (európai kiadása, újrakiadása bónusszámokkal) zenekarokat. Sajnos 2003 után nem jelent meg itt új Deathrock kiadvány.
Másik német kiadó a Darkdimension, melynek Alice In... alkiadójában találhatunk jópár egészséges kiadványt. Többek között nem kevésbé zseniális előadók lemezén lehet felismerni logójukat, mint a Hatesex, Mephisto Walz (utolsó album európai kiadása), Diva Destruction, Scarlet’s Remains, Bloody Dead And Sexy, Antiworld, Ghost Of Lemora, Astrovamps, Scary Bitches. Megjelentettek egy kislemez válogatást a Shadow Projecttől, megvásárolták és újra kiadták Eva O: Damnation lemezét. A kiadónak nemcsak a Deathrock, hanem a Gothic kiadványai is kiemelkedő alkotások, érdemes keresni őket, aránylag nem túl vészes áraik miatt is.
Meg kell említeni az Apollyon-t is (szintén némethonból), bár ők nem az általuk kiadott Deathrock lemezekről híresek. Égiszük alatt jelent meg az első Deep Eynde album, az ausztál Ikon újabb kiadványai, egy-egy Shadow Project Gitane Demone kiadvány.
Ha létezne olyan cím, hogy a „legtermékenyebb Deathrock kiadó”, akkor ez a státuszt egyértelműen a szomszédos Ausztriában székelő Strobelight records nyerné el. A kiadó 2002 ben nyitott, a Frank The Baptist, és a Murder At The Registry lemezeivel, azóta egyre másra szerződtetik le a jobbnál jobb bandákat. A már említett 2 előadón kívül megtalálható istálójukban a The Screams For Tina, Voodoo Church, The Chants Of Maldoror, All Gone Dead, The Last Days Of Jesus, Hysteric Helen, Human Disease stb. Nevükhoz egy igazán remekbe szabott válogatássorozat is kapcsolódik, New Dark Age címmel. A legjobb Deathrock, Gothic, Horrorpunk, minimal bandák felvételeit terjesztik.
Végére egy fiatal francia kiadó maradt, a Manic Depression. A kizárólag Deathrock lemezeket megjelentető kiadó alá jelenleg hat zenekar tartozik: Violet Stigmata, Deadchovsky, Frustration, Jacquy Bitch, In Memoria, Wallenberg. Remélhetőleg, ez nemsokára új nevekkel fog bővülni!
Ebben a kis összefoglalóban említett kiadók által gondozott lemezeket érdemes beszerezni, hiszen egytől egyig kiemelkedő színfoltjai a nemzetközi Deathrock színtérnek.Kiadók honlapjai: Trisol, Dark Dimensions, Apollyon, Strobelight records, Manic Depression


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 06. - 12:00 | © szerzőség: Őszentsége