Sex Gang Children

A Sex Gang Children egyike a leginkább közismert Batcave-közeli, első generációs deathrock zenekaroknak, így valószínűleg a legtöbbeknek már korántsem új ez a név.

Eleinte a pozitív punk címke alá sorolták őket, ami nagyjából a mai oldschool goth kifejezéssel megegyező jelentéstartalmat fed le, de mint a hasonló bandák abban az időben, főként punk közönségnek játszottak. Ha már így belemerültünk a zenei kategóriákba, azt hiszem meg kell említeni Ian Asbury (Southern Death Cult, The Cult, stb.) sokat idézett mondatát Andiről:„Ő volt a kis goth goblin, a követői meg a gothok. Innen ered a goth jelző.” A Sex Gang Children nem határolódik el ettől a jelzőtől olyan hevesen mint például Robert Smith vagy Andrew Eldritch, azonban határozottan kijelentik, hogy nem hajlandóak célzottan semmiféle kategória kritériumaihoz idomulni.

Furcsa, provokatív nevük a laikusok nagy részéből gyakorta elutasító magatartást vált ki. De mégis honnan jött ez a kétes asszociációkra okot adó kifejezés? William Burrroughs egyik írásából emelte ki Malcom McLaren (a 70'es-80'as évek brit punk szcénájának egyik jellemző alakja). Egy beszélgetés alkalmával Andi és Boy George (a későbbi Culture Club énekese) éppen bandanevekről cseréltek eszmét, és valamelyikük felvetette ezt a nevet is. Boy George szerint túl extrém és kihívó volt, így ő saját használatra elvetette ezt az ötletet, Andi-nek viszont megtetszett a kifejezés és nem akarta veszi hagyni.

 

Andi Sexgang eredetileg művészeti főiskolára járt, azonban a folytonos kötöttségek miatt a képzőművészeti oktatásban csalódott, így felhagyott ezzel a pályával. Londonba költözött, ahol a haldokló punk romjain táncoló new wave fogadta.
A banda 81' szeptemberében alakult, akkor még a Panic Button név alatt. Az első felállás azonban nem volt túl szerencsés, így rövid idő után Andi új zenészek után nézett. 81' karácsonya táján lett meg az új csapat, és ekkor már mint Sex Gang Children koncerteztek.
A lemezkiadókkal nem volt felhőtlen a viszonyuk, többet is végigpróbáltak, az Illuminated-et , a Cherry Red-et, a ROIR-t és a Cleopatra-t... A konfliktusok fő forrása a zenekar hozzáállása, hiszen a showbusiness moguljait mindig is jobban érdekelték az eladási statisztikák és a szakmai kritika mint a művészi önkifejezés és a koncertközönség személyes visszajelzései.

"A Sex Gang Children inkább ötlethalmaz, mint zenekar, ahogy a1984 is több mint könyv, az emberi állapot feltárása, bemutatása a tömegeknek. Ahogy Orwell a papír nyelvén szólal meg, mi a dalszövegeken és a zenén keresztül."
Andi Sexgang


A dalszövegeik, Andi szavaival élve olyanok mint egy festmény, semmi nem teljesen egyértelmű, mindig ott a másodlagos jelentés, azonban valós történéseken alapulnak. A banda mindig is fejlődni, felfedezni vágyott, mintsem egységes stílust fenntartani.
Első albumuk a Naked még csak kizárólag kazettán jelent meg. Ezt az anyagot '82-ben a Clarendon Hotelben, koncertfelvételként vették fel.
Az ezt követő Beasts című anyaguk ugyan ez év augusztusában jött ki. Az eladási listái kiválóak voltak, azonban a borítón szereplő fotókkal jogi problémák adódtak. A képek eredetileg egy Diane Arbus albumból származtak, és fotográfusnő képviselete perrel fenyegette őket, ezért az egészet vissza kellett hívni és kérdéses részt kénytelenek voltak lecserélni. A Beasts kapcsán keresik meg őket a Riverside-os T.V. szereplés ajánlatával is. Ennek a felvételeiből származik az alábbi videó is:

A művészeti iskola hatása nem múlt el nyomtalanul, a zenei kiadványokon túl a színpadképben is megjelenik például a stílusra jellemző expresszív, törzsi jellegű sminkben, fellépőruhákban. A koncerteken Andi egyedi ruháin kívül még az összképbe betartozott a csontváznak öltöző, a fellépést a szó szoros értelmében véve tüzes performance-el is színesítő Bingo is.
Olyan zenészekkel együtt mint Dave Vanian, Blood and Roses, vagy a Play Dead, Andi Marc Almonddal közös száma is felkerül a mára már legendássá vált The Whip elnevezésű 83-as goth válogatásalbumra. Az album kiadását a banda gitárosa, Dave Sexgang rendezte, ez nagyjából egy újabb manifesztuma és egyszerre summázása volt a Batcave-generáció zenei történéseinek. A jól sikerült válogatást később újra kiadják.
A zenekar '84-ben feloszlott, és Andi szólókarrierbe kezdett. A '90-es évek elején fellendülő amerikai deathrock hullám hatására a banda iránt megnőtt érdeklődés végül is a csapat újraalakulásához vezetett. 1993-ban új album is jelenik meg a Medea címmel, ezt a későbbiekben több anyag követi, a szólókarrier sem maradt félbe. Andi mindig is kedvelője volt a viszonylag kézenfekvőnek számító kortársaknak mint a Banshees vagy a Bauhaus emellett Leonard Cohennek és Edith Piafnak is, akitől fel is dolgozott egy számot:

 

Honlap : Andy Sex Gang, Diszkográfia, Myspace

 

 


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 12. - 11:45 | © szerzőség: Sage Noir