Neva: Fausse Conscience

- francia hideghullám -

A Jacquy Bitch-ről már írtam, ott meg is említettem a Neva-t is, mint a frontember „előd” zenekarát. Szerencsére sikerült megszereznem tőlük ezt a kiadványt, melynek dalai 1989-ből származnak, és 1999-ben lettek remasterizálva. És akkor most lássuk ezt a lemezt, mely ha nem is túlzottan, de eltér Jacquy mai zenéjétől.
Tehát itt találjuk Jacquy B.-t, aki az énekért, gitárokért, a basszusért felel, Eric M. a programokért, és a billentyűs hangszerért, Joel B. szintén szintetizátoron játszik. Ennek ellenére nem lettek a húros hangszerek elnyomva, hallani őket rendesen, bár nem minden dalban egyformán. A dobgép hangzása nem a legváltozatosabb, bár, ez a monotonitás egyfajta egyéniségként is felfogható, ráadásul akkoriban ez volt a divat e stílus berkein belül. A szintetizátor témái sincsenek agyonbonyolítva, mégis remek dallamokat kapunk! Az ének a mélyebb hangoktól az üvöltésig terjed, mégis kellemes hallani, bár egy morbid atmoszférát mindenképp kölcsönöz a zenének. Stílusilag a post-punk témák adják az alapot, és erre érkezik a cold-wave íz, mely a billentyűsökből felszínre törő egyszerű, de nyomasztóan sötét hangok végeredménye. A punkosan könnyed daloktól a legborultabb érvagdalós muzsikán át a legminimálabb zenéig tart a banda fegyvertára. Az viszont dicséretes, hogy minden dal tartogat meglepetést számunkra. Nem egy unalmas lemez ez, igaz az elején szokni kell, mert furcsán hathat…
Nekem kedvencem a „Vision” névre hallgató kompozíció, mely egy igazán punkos alapokkal rendelkező gyors, mégis fagyos szerzemény elmebeteg vokállal. Deathrock-nak nem mondanám a bandát, mint említettem, a fentebb nevezett két stílus az elsődleges, de egyes megoldások, és hangulatok miatt abba a skatulyába is beférne. A belső borítóban található fotók szintén egy morbid formációt tükröznek, igazi grufti képek néznek velünk szemközt! Ezen kiadványon a francia cold wave-élet egy meghatározó, kultikus zenekara hallható, aki hozzáfér, feltétlenül hallgasson bele!

(10/9)

Kiadó és honlap: Darkside records - nincs honlap, Jacquy Bitch


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 27. - 10:47 | © szerzőség: Őszentsége